2021. June 13., Sunday

Az élő szervezet megőrzése

„Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, mint ahogy jó dolga van lelkednek.” (3Jn 1:2)

Saját testünk helyes igénybevétele a legértékesebb lecke, melyet az ember megtanulhat. Ne végezzünk csupán agymunkát, megtorpanva annál, vagy csak testmozgást és semmi mást, hanem a lehető legjobban használjuk ki az emberi szervezet különböző részeit – agyat, csontot, izmot, fejet, szívet. (The Youth’s Instructor, 1898. március 31.)

Az önmagunkkal való helyes bánásmód magába foglalja az önmagunk, a világ és az Isten iránti kötelességeink teljes körét. Használjuk fel fizikai erőnket mentális erőnkkel arányosan! Minden cselekedet abból az indítékból meríti minőségét, amely sugallta azt, és ha az indítékok nem magas rendűek, tiszták és önzetlenek, akkor az elme és a jellem sohasem lesz kiegyensúlyozott…

Az Úré vagy, mert Ő teremtett téged. A megváltás révén is az övé vagy, mert életét adta érted… Őrizd élő szervezeted minden részét, hogy Istennek szentelhesd! Őrizd meg az Ő számára! Egészséged a fizikai szervezet helyes működésén múlik. Ne használd rosszul egyetlen Istentől kapott erőforrásodat sem, legyen az fizikai, mentális vagy erkölcsi erő! Minden szokásodat az elme irányítása alá kell helyezned, amely maga is Isten irányítása alatt áll.

Ha a fiatal férfiak és nők fel akarnak nőni Jézus Krisztus ábrázatának egész teljességéig, akkor értelmesen kell viselniük magukat… Az egészségtelen szokások minden fajtáját - későn fekvés, későn kelés, gyors étkezés - mind le kell győzni. Alaposan rágjuk meg az ételt! Ne együnk sietve! Szobánk éjjel-nappal legyen megfelelően szellőztetve és végezzünk hasznos fizikai munkát!… Ha erőinket helyesen, teljes mértékben és a legmegfelelőbb módon használjuk fel, ha vigyázunk minden szervünk épségére és ezáltal megőrizzük azokat, hogy az elme és izmaink egymással összhangban működhessenek, akkor a legdrágább szolgálatot végezhetjük Istennek. (The Youth’s Instructor, 1898. április 7.)