2021. June 12., Saturday

Egészség és boldogság a házon kívül

„Mily számtalanok a műveid, URam! Mindegyiket bölcsen alkottad, és tele van a föld teremtményeiddel.” (Zsolt 104:24)

A szabadban töltött életidő vágyat ébreszt a férfiakban, nőkben és gyermekekben, hogy tiszták és bűntelenek legyenek. A természet nagy gyógyforrásainak felüdítő, életadó befolyása megerősíti a test működését, felébreszti az értelmi képességeket, élénkíti a képzelőerőt és megeleveníti a lelket. Az elme felkészültté válik, hogy értékelni tudja Isten Igéjének szépségeit. (Manuscript 153, 1903.)

A tiszta levegőben egészség és élet van. Amikor belélegezzük, egész szervezetünkre megelevenítő hatást gyakorol. (Manuscript 153, 1903.)

A természet szépsége önmagában is távol tartja a lelket a bűntől, a világ vonzásától; és a tisztaság, a béke és Isten felé terel minket.

Ezért a földművelés igen jó munkának bizonyul a gyermekek és fiatalok számára. Közvetlen kapcsolatba hozza őket a természettel és a természet Istenével… A gyenge idegzetű gyermek vagy fiatal számára… különösen értékes lesz. Egészségre és boldogságra lel a természet tanulmányozásában; az így szerzett benyomások pedig nem fakulnak ki elméjéből, mert olyan kézzelfogható dolgokhoz társulnak, melyek állandóan szeme előtt vannak.

A természet világában Isten az emberek gyermekeinek kezébe helyezte a kulcsot, mellyel megnyithatják Igéjének kincsestárát. A láthatatlan dolgokat a láthatókkal szemlélteti; az isteni bölcsesség, az örök igazság és a végtelen kegyelem felfoghatóvá válik az Isten által alkotott dolgokon keresztül… Isten szépnek alkotta e világot, mert gyönyörködik boldogságunkban. (Counsels to Parents, Teachers, and Students, 186-188.)

A gyerekek és fiatalok egészsége, jó kedélyállapota érdekében, s hogy egészségesen fejlődjön szellemük és izomzatuk, lehetőleg sokat legyenek a szabad ég alatt, a friss levegőn, ahol jól megszervezett időtöltést kell biztosítani nekik. (Counsels to Parents, Teachers, and Students, 83.)

Az igazi boldogságot nem a büszkeség, a fényűzés kielégítésével, hanem az Istennel való közösségben, teremtett művei által találhatjuk meg. (Patriarchs and Prophets, 49.)